حسن روحانی

رییس جمهور گفت: این‌که بخواهیم ویروس کرونا را با کشورهای دیگر در کشور خودمان مقایسه کنیم باید بگوییم که کرونا فقط یک موضوع پزشکی و درمانی نبود بلکه اقتصادی هم بود و سبک زندگی ما را تحت تاثیر قرار داد.

به گزارش ایران پژواک، حجت‌الاسلام و المسلمین حسن روحانی عصر سه‌شنبه در  نشست با روانشناسان، جامعه شناسان و فعالان حوزه اجتماعی با اشاره به این که «مسئله تحریم کل جامعه ما را تحت تاثیر قرار داد» اظهار کرد: تحریم چیز ساده‌ای نیست. در دو سال اخیر تحریم بسیار شدیدی را تجربه کردیم. این‌که بخواهیم ویروس کرونا را با کشورهای دیگر در کشور خودمان مقایسه کنیم باید بگوییم که کرونا فقط یک موضوع پزشکی و درمانی نبود بلکه اقتصادی هم بود و سبک زندگی ما را تحت تاثیر قرار داد.

وی افزود:  از لحاظ فرهنگی هم تاثیر داشت. همه آن‌چه را که ما تاکنون از نسل دیروز  به امروز آموخته‌ بودیم به عکس شد. این کار سختی است که بگوییم خطر چیست. مخصوصاً در حادثه‌ای که کاملا غافلگیر شویم و ندانیم چه چیزی دارد اتفاق می‌افتد. در زمان جنگ هم مردم ما ۳۱ شهریور که همه خود را آماده کرده بودند بچه‌های شأن  بروند به مدرسه با یک بمباران مواجه شدند که بخش مهمی از کشور ما را تحت تاثیر قرارداد.

اهم اظهارات وی را در ادامه به نقل از ایسنا و مهر بخوانید؛

* غافلگیری حادثه‌ای است که آدم نمی‌داند و برایش در تاریکی ایجاد می شود که نمی‌داند کیست و از کجا آمده است و شرایط را تغییر می‌دهد؛ کرونا چنین چیزی است. یک بیماری که ضعیف‌کش است. کسانی که قدرت بدنی کمتری دارند را بیشتر تحت تأثیر قرار می‌دهد و همین ابهام موضوع را سخت‌تر می‌کند حالا وقتی آینده برای ما روشن نباشد و ندانیم چه چیزی در انتظار ماست آن وقت یک چاله هم چاه به نظر می‌آید. چون در تاریکی قرار گرفته‌ایم و نمی‌دانیم این یک چاه است نه یک چاله.

اعتماد مردم را بالا ببریم

* وقتی کشوری دست تنهاست و خودش باید در برابر کرونا بایستد و کسی نیست که کمکش کند و تحریم است آن وقت همه باید کنار هم قرار بگیریم. قدرت و توانایی مردم را بالا ببریم. اعتماد آنان را بالا ببریم.

* مردم ما به خوبی خوب اعتماد و حرف متخصصان را قبول کردند در کنارش علما و استادان ما به کمک آمدند. مردم ما در برابر این حادثه پیچیده تجربه حوادث مختلف  چهل سال گذشته را دارند که به خوبی عمل کردند.

* ما در ایران آن حالتی که مردم به فروشگاه هجوم بیاورند و یقه هم را بگیرند ندیدیم یا کمتر دیدیم در حالی که در همین کشورهای توسعه‌یافته و پیشرفته که بسیار ادعا دارند این چیزها را می‌بینیم. ما می‌بینیم که آنان هنوز با مشکلات کمبود اقلام غذایی در فروشگاه‌ها مواجه هستند ولی ما در کشورمان در یکی دو هفته این مشکل را رد کردیم. حتی در مورد مسائل بهداشتی هم آنان هنوز با کمبود تخت مواجه هستند اما ما بیمارستان‌ها را با سرعت بیشتری مطابق با وضعیت فعلی ارتقا دادیم.

مشکلات اقتصادی مردم زیاد است

*{ با اشاره به این‌که «این کرونا ممکن است یک ماه دیگر باشد یا پنج ماه یا بیشتر از آن»}: نمی‌توانیم بگوییم چقدر دیگر جمع می‌شود. حتی برخی شرکت‌های بزرگ در صنعت هوایی اظهار نظر کردند که تا چند سال طول می‌کشد که شرایط پروازها به قبل از کرونا برگردد شاید این سخن اغراق هم داشته باشد اما نشان می‌دهد نمی‌توان پیش بینی مشخصی داشت.

* تجهیزاتی مثل بنتیلاتور، ماسک ، دستکش و مواد ضدعفونی‌کننده و بهداشتی را در بخش بزرگی الان در خود کشور تولید می‌کنیم. حتی شرکتی دیروز مدعی بود که ما توان صادرات هم در بخشی از این تجهیزات داریم. این نشان دهنده حضور همه در کنار هم و کمک به هم است.

* خیلی از رسته‌های شغلی و افراد در این ایام دچار مشکل شدند از لحاظ اقتصادی و این طبیعی است. مشاغل آسیب‌هایی پذیر و پر ریسک داریم که هنوز هم مجاز به فعالیت نیستند و نمی‌توانیم درباره آنان ریسک کنیم. حتی مساجد ما - که برای مردم ما بسیار مهم است و در ماه رمضان با جلسات قرآن توام بوده امسال چنین نیست.

* مردم مشکلات زیادی از لحاظ اقتصادی دارند و خواهند داشت. اینجا همه باید کمک کنیم اگر بگوییم دولت که آن وقت این دولت مگر چیزی جز نهادی وابسته به ملت است؟ پس از آن جدا نیست. در حد خودمان دولت کار بزرگی انجام داد و کار بزرگی توسط مردم صورت گرفت؛ چراکه از نیروهای مسلح گرفته تا همه خیرین و جامعه پزشکی و متخصصان حضور همه در کنار هم است.

امروز علوم انسانی به کار ما می آید

* آنچه که ما در دانشگاه‌ها آموختیم را باید بیاوریم و امروز استفاده کنیم. امروز علوم انسانی به کار ما می آید. خیلی مهم است که مراکز علمی قابل اعتماد با مردم صحبت کنند. در مورد مسائل پزشکی افرادی که قابل اعتمادند برای مردم در تلویزیون به صورت رسمی و شاید در فضای مجازی صحبت کنند باید در همه موارد این چنین باشد و غیر متخصصان صحبت نکنند.

* مردم احساس نکنند که در این روزهای سخت رها شده‌اند. این بدترین چیز برای مردم است که تصور کنند تنها هستند و پشتوانه‌ای ندارند. توکل به خدا سر جای خودش اما از لحاظ مادی اگر که ببینند همه به کمک آمدند و مشکلات را حل می‌کنند خوب است. مردم رها نشده اند

انجمن‌های معتبر و سامانه‌های مجازی معتبر از سوی نهادهای مسئول اعلام شود

*{با اشاره به این‌که «الان وحشت سابق از کرونا وجود ندارد»}:  قبلاً اگر به کسی می‌گفتی کرونا گرفته‌ای تصور می‌کرد که سه روز دیگر به رحمت خدا می رود و تمام است. اصلأ آگاهی الان وجود نداشت. الان هشتاد درصد ممکن است اگر مبتلا شوند از آن عبور کنند و اصلا متوجه نشوند. ممکن است که این آگاهی در ایران و سطح جهان ادامه یابد.

* مهم است که روز به روز مردم با واقعیت کرونا ویروس آشنا باشند. مهم است که انجمن های معتبر و سامانه‌های مجازی معتبر از سوی نهادهای مسئول اعلام شود تا مردم بدانند گوش‌شأن به کجا بدهکار باشد و کجا حرفی را نشنوند و رد کنند. اگر همه دست به دست هم دهیم از کرونا با کمترین تلفات و هزینه و عبور می‌کنیم و کمترین خسارات را خواهیم داشت و در عین حال  در کمترین زمان آن را جبران می‌کنیم.

* تعدادی از دانشجویان را می‌خواستیم از چین به ایران بیاوریم و می‌خواستیم این ها را در جایی قرنطینه کنیم؛ کسی زیر بار نمی‌رفت؛ چه بیمارستان خصوصی و چه بیمارستان دولتی قبول نمی‌کردند و همه می‌ترسیدند؛ از کلمه کرونا می‌ترسیدند. همه فرار می‌کردند و می‌گفتیم هتل بگیریم تا انها داخل هتل باشند اما هیچ‌کس قبول نکرد جایی فراهم باشد تا دو هفته را بگذرانند. همچنین چیزی وجود داشت.

۸۰ درصد مردم کرونا می گیرند و خوب می شوند

* امروز اینجوری نیست و این وحشت در جامعه وجود ندارد. جامعه با ویروس کرونا آشنا شده است و فهمیده این بیماری چیست؟ امروز کسی تست کرونایش مثبت می‌شود، می‌گویند که چه بکند و حتی در خانه می‌ماند تا خوب شود. این ویروس به گونه‌ای است که ۸۰ درصد مردم این ویروس را می‌گیرند و خوب می‌شوند و خودشان متوجه نمی‌شوند. ابتدا فکر می‌کردند همه را می‌گیرد و می‌کشد و ما قدم به قدم با واقعیت آشنا شدیم و ممکن است یک ماه دیگر اطلاعات ما نسبت به امروز بیشتر باشد. دنیا هم اطلاعاتش بیشتر می‌شود.

* ممکن است به راه درمان واقعی برسیم و ممکن است به روزی برسیم که واکسن آن در اختیار ما قرار بگیرد و امروز این نگرانی‌ها کم می‌شود، این ترس و وحشت و دلهره روز اول و ابتدای کار تمام شد و این خیلی مثبت است؛ این که ما فکر می‌کردیم هرکس از خانه بیرون بیاید و در کارگاه و محل کار برود کارشان تمام است، این از بین رفته است.

* یک مرکز تولیدی بزرگ دو ماه است که دارد کار می‌کند و حتی یک نفر هم کرونا نگرفته است؛ همه مراعات کردند و دارند کار می‌کنند؛ یک کارخانه چند هزار کارگری نه در کارخانه‌ای با ۵ کارگر؛ این خیلی مهم است که ما روز به روز بتوانیم مردم را نسبت به واقعیت آگاه کنیم. راه را برای مردم باید هموار کنیم و مراکزی باشد و مراکز مورد اعتماد مردم باشد. خواهش می‌کنم یک مراکزی داشته باشیم و سامانه‌هایی در فضای مجازی باشد که مورد اعتماد مردم باشد. خود ستاد ملی کرونا لیست بدهد که این سامانه‌ها مورد اعتماد است و مردم بدانند که گوششان به کجا باشد و به کجا اعتنا نکنند. در مجموعه من می‌توانم بگویم یک آزمایش برای ما و بشریت است.

* شرایط ایران با کشورهای دیگر تفاوت‌های فراوانی دارد اما با یک حادثه تقریباً مشابهی همه ما مواجه شدیم که کمتر تجربه‌ای درباره آن داشتیم و همه ملت‌ها و دولت‌ها با یک سختی و گرفتاری مشابهی تقریباً همزمان روبرو شدند و این مقطع، مقطع بسیار مهمی است چرا که تاب‌آوری ملت‌های مختلف، برنامه ریزی دولت‌های گوناگون و اعتماد و رابطه‌ای که بین مردم و دولت وجود دارد را آشکارتر می‌کند، ما ملتی با نقاط قوت هستیم و اگر بخواهیم با جوامع و ملت‌های دیگر مقایسه کنیم، ممکن است جامعه ما یک مشکلات ویژه‌ای هم داشته باشد که کشورهای دیگر نداشته باشند.

حکومت های گذشته از مردم سوال نمی کردند

* ما طی ۴۲ سال گذشته مسائل بسیار فراوانی را دیدیم، به یک معنا می‌توانیم بگوییم ملتی هستیم که در حوادث و مسائل مختلف، آبدیده شده ایم و حوادث ما آنقدر حوادث مهمی بوده اند که در سراسر جامعه و خانواده‌ها، شهر و روستای ما، تأثیر گذاشته است. خودِ داستان انقلاب یک موضوع مهمی بود که در سراسر جامعه ما تأثیر گذاشت؛ در زندگی، سلوک و رفتار مردم و در رابطه حکومت و مردم، خیلی مساله مهمی بود. به هر حال کشوری بود که در آن از مردم کمتر سوال کرده بودند که شما چه می‌خواهید، چگونه می‌خواهید و به چه رأی می‌دهید و اصلاً در طول قرن‌ها مردم ما با چنین سوالاتی مواجه نبودند که از آنها بپرسند شما بفرمائید چه کنیم؟ حکومت‌های گذشته ما از مردم سوال نمی‌کردند.

* ما مواجه شدیم با یک انقلاب عظیم و بزرگی که از روز اول گفت ما از شما می‌پرسیم چه کنیم، چه نوع حکومتی را انتخاب بکنیم، نام آن حکومت چه باشد، محتوای آن حکومت چگونه باشد و همه مردم را پای صندوق رأی فراخواند. مراحل بعد هم اینطور بود که از مردم پرسید چه کسانی بیایند برای ما قانون اساسی بنویسند، بعد از مردم پرسید این قانون نوشته شده را شما پذیرفتید یا خیر؟ و بعد همه ارکان حکومت را در برابر رأی مردم قرار داد. پس ما با حادثه‌ای مواجه بودیم که سراسر زندگی ما را عوض کرد و زندگی جدیدی را پیش روی ما گذاشت. ما با یک جنگی روبرو بودیم، جنگ خانمان سوزی که تقریباً تمام زندگی، روان، امنیت، جان و سلامت مردم را تحت تأثیر قرار داد، حال ممکن است بخشی از جامعه ما به دلیل برنایی و جوانی، خیلی زمان جنگ را به یاد نداشته باشند اما اکثر جامعه ما به خوبی به یاد دارند.

* قبل از اینکه بمب و موشک بیافتد و خسارت آن چه باشد، آن آژیرخطر کل روح و روان مردم را در آن مقطع تحت تأثیر قرار می‌داد،  البته آن آژیر همه جنگاوران را هم تحت تأثیر قرار می‌داد یعنی تمام سیستم پدافندی کشور بسیج می‌شد که آن دشمن را در هوا شکار کند و نگذارد مردم دچار مشکل شوند. حوادث فراوان دیگری هم طی این ۴۰ سال داشتیم که کل جامعه ما را تحت تأثیر قرار داده و مخصوص یک شهر، یک روستا و یک بخش نبوده است. مساله تحریم کل جامعه و اجتماع را تحت تأثیر قرار داد.

* آنچه که نسل ما از کودکی تا امروز شنیده بود اینکه به هم نزدیک شوید به هم دست بدهید، با هم احوالپرسی کنید، به خانه هم بروید، همدیگر را میهمان کنید و حالا درست برعکس می‌گوید که از هم فاصله بگیرید، به هم نزدیک نشوید، خانه هم نروید، به هم غذا ندهید و اطعام نکنید. یعنی یک دفعه به ما گفتند بر عکس آنچه که نسل نسل دیروز و امروز از بچگی آموخته بودیم، عمل کنید و این خیلی کار سخت و مشکلی است که بتوانیم جامعه را آموزش بدهیم و به جامعه بگوییم که خطر چگونه است.

انتهای پیام

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
5 + 9 =

پربازدیدها

آخرین اخبار داخلی