• ۲۶ خرداد ۱۴۰۵ - ۲۰:۲۵
  • کد خبر: 49029
نتانیاهو

اعلام توافق میان ایالات متحده و ایران از سوی دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، موجی از خشم و انتقاد را در میان حامیان بنیامین نتانیاهو در اسرائیل برانگیخته است.

به گزارش ایران‌پژواک از میدل ایست مونیتور، توافقی که به گفته منابع سیاسی، نخست‌وزیر اسرائیل با وجود همه تلاش‌هایش نتوانست مانع تحقق آن شود و در نهایت پذیرفت که دیگر راهی برای تغییر تصمیم واشنگتن وجود ندارد.

صبح دوشنبه، شبکه‌های اجتماعی اسرائیل شاهد حملات تند چهره‌های نزدیک به اردوگاه راست‌گرای نتانیاهو علیه ترامپ و مشاورانش بود. برخی از حامیان نخست‌وزیر اسرائیل، رئیس‌جمهور آمریکا را متهم کردند که منافع اسرائیل را قربانی توافق با تهران کرده است. در این میان، اظهارات تند برخی مجریان و تحلیلگران نزدیک به دولت اسرائیل بازتاب گسترده‌ای یافت.

بر اساس گزارش رسانه‌های آمریکایی به نقل از منابع ایرانی و پاکستانی، این توافق شامل آتش‌بسی میان اسرائیل و حزب‌الله لبنان نیز می‌شود. با این حال، رسانه دولتی کان اسرائیل گزارش داد هنگامی که ترامپ در تماس تلفنی جزئیات توافق را به نتانیاهو اطلاع داد، نخست‌وزیر اسرائیل تأکید کرد که کشورش خود را ملزم به اجرای بندهای مربوط به لبنان نمی‌داند.

نتانیاهو تاکنون به‌طور علنی درباره توافق سخن نگفته است، اما اسرائیل کاتس، وزیر دفاع این کشور، اعلام کرد که دولت اسرائیل مصمم است نیروهای خود را در منطقه حائل جنوب لبنان حفظ کند تا از حملات احتمالی حزب‌الله به شهرک‌های شمالی اسرائیل جلوگیری شود.

با وجود گمانه‌زنی‌های فراوان، منابع سیاسی اسرائیلی تأکید دارند که حملات هوایی روز یکشنبه به مواضع حزب‌الله در جنوب بیروت با هدف برهم زدن توافق ایران انجام نشده است. یکی از نزدیکان نتانیاهو که نخواست نامش فاش شود، به «المانیتور» گفت: «نتانیاهو می‌دانست کار تمام شده است. وقتی ترامپ تماس گرفت، بحثی نکرد، چون دیگر فایده‌ای نمی‌دید.»

به گفته این منبع، نتانیاهو تلاش کرده بود ترامپ را متقاعد کند که حمله به ایران می‌تواند به سرنگونی تهران منجر شود و رئیس‌جمهور آمریکا را به پیروزی بزرگی برساند، اما زمانی که این سناریو محقق نشد، ترامپ مسیر دیگری را انتخاب کرد.

ترامپ نیز در گفت‌وگویی با نیویورک تایمز، نتانیاهو را «فردی بسیار دشوار» توصیف کرد و گفت او باید بابت اقدامات آمریکا قدردان باشد، زیرا با تداوم حملات، اسرائیل نمی‌توانست دوام بیاورد.

در همین حال، نگرانی‌های امنیتی در اسرائیل رو به افزایش است. مقام‌های امنیتی این کشور نگرانند که توافق جدید، آزادی عمل ارتش اسرائیل در لبنان را محدود کند و در آینده ایران را به قدرتی منطقه‌ای با حمایت آمریکا تبدیل سازد؛ کشوری که می‌تواند بدون تحریم نفت بفروشد، نفوذ خود را در منطقه گسترش دهد و همچنان تهدیدی برای اسرائیل باقی بماند.

یکی از منابع امنیتی اسرائیل هشدار داد که ایران پس از رفع تحریم‌ها می‌تواند نیروی هوایی خود را بازسازی و مدرن کند. به گفته او، در صورت وقوع یک جنگ بزرگ دیگر، اسرائیل با ایرانی متفاوت و قدرتمندتر روبه‌رو خواهد شد و دیگر برتری هوایی‌اش تضمین‌شده نخواهد بود.

در داخل اسرائیل نیز نتانیاهو با یک چالش سیاسی جدی روبه‌روست. انتخابات سراسری قرار است در ماه اکتبر برگزار شود و شکست احتمالی می‌تواند موقعیت او را در پرونده‌های فساد مالی که سال‌هاست با آن‌ها دست‌وپنجه نرم می‌کند، به‌شدت تضعیف کند.

به گفته یکی از نزدیکان نخست‌وزیر، نتانیاهو اکنون بیش از هر چیز به حفظ پایگاه سیاسی خود می‌اندیشد. او معتقد است در شرایط کنونی رأی‌دهندگان راست‌گرا سرنوشت سیاسی‌اش را تعیین خواهند کرد، نه روابطش با ترامپ.

با این حال، منابع ارشد ائتلاف حاکم می‌گویند بعید است نتانیاهو مستقیما وارد رویارویی با رئیس‌جمهور آمریکا شود. به اعتقاد آن‌ها، او ترجیح می‌دهد اطرافیان، رسانه‌های همسو و حامیانش انتقادها را مطرح کنند، در حالی که خود تنها به انتقادهای غیرمستقیم و محتاطانه بسنده خواهد کرد.

یکی از مقام‌های امنیتی اسرائیل در پایان با اشاره به عملیات‌های مشترک آمریکا و اسرائیل علیه ایران در سال‌های گذشته گفت: «انگار همه آن اتفاقات هرگز رخ نداده‌اند. آمریکایی‌ها تصور می‌کردند وارد یک مسابقه سرعت شده‌اند، اما وقتی فهمیدند با یک ماراتن طولانی روبه‌رو هستند، تصمیم گرفتند مسیر خود را عوض کنند.»

انتهای پیام

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
3 + 0 =

پربازدیدها

آخرین اخبار داخلی